Coniferenstekmachine

  • Coniferenstekmachine
  • Coniferenstekmachine
  • Coniferenstekmachine
  • Coniferenstekmachine
  • Coniferenstekmachine

Over het project

Projectomschrijving

De opdrachtgever voor dit project is werkzaam in de groensector. Hij kweekt coniferen en gebruikt de geschikte takken en toppen van de coniferen als stek voor een nieuwe plant. Onze opdrachtgever is een handelaar die de stekken niet gebruikt om zelf planten te kweken, maar verkoopt deze direct door aan grotere coniferenkwekers. Het productieproces waarin de geschikte takken en toppen van de coniferen worden geknipt en vervolgens op maat worden gemaakt, is erg tijdrovend en arbeidsintensief. Aangezien arbeid in Nederland een grote kostenpost is, is het voor deze opdrachtgever niet lucratief om zijn productieproces in Nederland te laten plaatsvinden.

Aan Hoekman Machinebouw is de vraag gesteld of er een machine kon worden ontwikkeld die het mogelijk maakt om het productieproces toch in Nederland te laten plaatsvinden. Dat betekende dat de handmatige arbeid die een onderdeel was van het productieproces, moest verdwijnen. De opdrachtgever had het idee om aan de ene kant van de machine een complete tak in te voeren, waarna de machine aan de andere kant gebruiksklare stekken produceert.

Onze rol in dit project 

De machine die voor deze opdrachtgever is gemaakt, is in verschillende fases ontwikkeld. Er is voor verschillende ontwikkelingsfases gekozen, omdat de aard van het product dit vereist. Een coniferenstek is een namelijk een natuurproduct dat in verschillende soorten en condities wordt aangeleverd. Gedurende de eerste fase van het proces is er een inventarisatie gemaakt van de kwaliteitseisen die gelden voor het eindproduct. Vervolgens zijn er een aantal oplossingen geschetst die berekend zijn op de aard van het product. Tenslotte is in nauwe samenwerking met de klant de beste oplossing gekozen en is de machine gebouwd. Het modulaire ontwerp van de machine heeft het mogelijk gemaakt om de bouw van de machine in fases te laten verlopen. Iedere stap in het bouwproces is op deze manier uitgewerkt en geoptimaliseerd voordat de volgende stap werd gezet. Inmiddels zijn alle stappen in het bouwproces gerealiseerd en draait de machine een testperiode waarbij de prestaties regelmatig worden geëvalueerd.

Bekijk hier een video van de coniferenstekmachine in werking!

 

Projectinformatie

Klant : Coniferenstekmachine
Categorie :